Movimento dell'Mondo

Zwartwerk aan de overheid

We are Art!

Het moet gedaan zijn met subsidies voor kunst waar niemand om geeft!
Artiesten moeten zelf op zoek naar financiële middelen om hun kunstpraktijk en hun leven te financieren!
Harde taal, toch is dit de beweging die de overheid maakt. Voor een groot deel kan ik die visie volgen. Een artiest moet betaald kunnen worden voor de waarde die hij te bieden heeft.

Net daar ligt vaak een python van een adder onder het gras. Zelf als je als kunstenaar een waardevol idee hebt, is het niet makkelijk om je te laten uitbetalen.
Administratief gezien is het een zootje. De opties zijn legio: kleine vergoedingsregeling voor de kunstenaar (KVR), interim, SBK, vrijwilligersvergoeding of toch maar zelfstandige worden, verdoken werkloosheid binnen het kunstenaarsstatuut, BTW aanrekenen of geen BTW aanrekenen, via een VZW werken of niet, … Met mijn bedrijfservaring slaag ik erin om de regels te snappen maar om de 6 maanden ga ik twijfelen en moet ik opnieuw een wettekst lezen.

De activiteit die veel performers erbij nemen om hun ‘loon’ te vervolledigen is lesgeven. Met Muzische Workshops werken we samen met meer dan 40 freelance artiest-docenten. We kiezen ervoor om met alles ‘in orde’ te zijn.
Lesgeven wordt niet beschouwd als een artistieke praktijk (dansen, acteren, zingen, …). Je mag geen KVR gebruiken om docenten uit te betalen. Vele organisaties doen het wel, wij niet. Een vrijwilligersvergoeding is ook geen optie. Daarmee kan je mensen geen eerlijk loon betalen. Dat verdient toch iedereen, een correct loon naar werken?

We krijgen een aanvraag van een stad in Vlaanderen. Ze zijn op zoek naar een docent om een lessenreeks theater te organiseren. Nadat ik een voorstel stuur krijg ik als antwoord dat onze activiteiten waarschijnlijk niet parallel lopen. Ze zoeken een docent die de reeks komt geven voor een vrijwilligersvergoeding van 25€.

De overheid biedt zijn burgers een cursus theater aan en betaalt zijn personeel (de theaterdocent) minder dan het minimumloon. Ik vind het moeilijk! Het ruikt naar zwartwerk! Om nog maar te zwijgen van het foute signaal dat kunst geen waarde heeft en hoogstens een vrijetijdsbesteding is.

Gelukkig heb ik geleerd om te ademen. Om even stil te staan en niet dadelijk deze tirade terug te zenden.
Ik duw alsnog op Reply en laat weten dat ik hen inderdaad niet kan helpen.
Ik werk enkel samen met professionals, niet met vrijwilligers!

 • De straat opfleuren met kunst
 • Architectuur, een ware kunstvorm
 • Kleurrijke kunst
 • Bier en theater
 • Genieten van beeldhouwwerk
 • Een glimlach bij het werk van deze artiest
 • Cultuur uit het Romeinse Rijk in Manchester
 • The Library in Manchester
 • The Withworth Art Gallery
 • We are Art!
 • Schilderkunst in een hedendaags jasje
 • Midden in het theater

Een gedachte aan “Zwartwerk aan de overheid

 1. Pingback: Een verrassend voornemen voor 2019 - Movimento dell'Mondo

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.