Movimento dell'Mondo

Boedhisme voor beginners

Ik heb de laatste maanden veel gelezen over het Boedhisme. Het is vooral de filosofie en de psychologie er achter die me interesseert.
Als je het Boedhisme als een opleiding voor het leven bekijkt, zitten er nogal wat interessante kantjes aan. Niet altijd even ‘simpel’ om toe te passen.
Één aspect dat vaak terugkomt is: “Vereenzelvig jezelf niet met je emoties.” Een ander: “Ga altijd uit van liefde en zie steeds het mooie in elke mens.”
Tot daar de introductie. Laten we nu eens kijken naar de laatste 24 uur om uit te zoeken wat dat allemaal betekent.

‘Geld’ blijkt een wederkerend thema tijdens deze reis. Op zich niet verwonderlijk aangezien in Indonesië de prijzen zelden vast liggen,… voor toeristen. Waarschijnlijk ook omdat ik soms teveel over de dingen nadenk en er hier een hele dag door mee geconfronteerd wordt.
Dan komt de Boedhistische filosofie van pas.

Het helpt bijvoorbeeld om het volgende te kunnen denken.
“Ik vind het heel erg voor jou dat jouw land al tientallen jaren is leeggezogen door onze Westerse toeristenstroom. Daar kan jij niets aan doen. Nu ik een kilometer voor de eindhalte van de bus wordt afgezet (denk over dit woord maar eens na) met de boodschap dat er geen bussen verder rijden en dat ik moet overstappen op de twee scooters die klaar staan, blijf ik jou vriendelijk bedanken voor de hulp die je me aanbiedt. Als je me uiteindelijk toch aan de eindhalte afzet, betaal ik je het afgesproken bedrag voor de busreis met veel liefde en een grote glimlach. Een bedrag dat al drie keer hoger is dan de lokale prijs en dat ik je met veel plezier wil betalen. Zelfs als opnieuw dezelfde scooters klaarstaan met de boodschap dat er geen andere weg is om op onze eindbestemming te komen. Ook dan bedank ik je vriendelijk voor je hulp terwijl ik je laat weten dat ik nu liever een eindje ga wandelen.”
Zonder de hulp van wat Boedhistische filosofie zou dit kunnen worden: “Laat me gerust vuile klootzak!!!!!”

Na een hele dag onderhandelen over het transport krijgen we een ‘gratis’ rit voor de laatste kilometers aangeboden. Zo blijft goed-en-kwaad een beetje in evenwicht.
(Voor het opmerkzame oog staat ‘gratis’ tussen aanhalingstekens omdat we opnieuw 500m vóór het dorp worden afgezet bij het eigen hotel in de hoop dat we onze trektocht naar de Rinjani daar gaan boeken …)

In Senaru aangekomen blijkt het de laatste dag van de Ramadam te zijn. Het is moeilijk om informatie te krijgen omdat niemand van het personeel zin heeft om morgen te moeten werken tijdens het Suikerfeest.
Als je dus al twee maal het dorp bent doorgelopen, bij de helft van de hotels te horen krijgt dat ze vol (?) zitten, bij een kwart dat ze gesloten zijn en bij het andere kwart geen fijn gevoel hebt bij de uitbater, dan helpt het dus opnieuw om (boedhistisch gezien) tegen jezelf te kunnen zeggen: “Wat ben ik blij met deze simpele kamer die ik alsnog heb gevonden. Met op het terras een prachtige vergezicht langs de berg, van het type dat je nog nooit gezien hebt, met rijstvelden en akkers zo ver je maar kan kijken, een uitzicht waar je innig rustig en ontspannen van wordt. Na een zware dag heb ik dit echt wel verdient.” En dus niet: “Was ik maar niet zo stom geweest om niet te weten dat de mensen met het einde van die #grrf:(~$klt# Ramadam niet zouden werken, een hele dag door proberen ze zoveel mogelijk geld uit me te zuigen en nu willen ze me verdomme niet helpen omdat ze een feestje hebben.”

Een ander voorbeeld is ook nog: “Wouw, jullie vieren jullie grootste feest met gezangen door de speakers van de Moskee(en) tot 1:30 ’s nachts en vanaf 5 uur ’s morgens. Die begeestering vind ik zeer mooi en maakt me benieuwd om meer te weten te komen over jullie religie.” en dus niet: “Als ge niet dadelijk stopt met janken door uwe microfoon kom ik persoonlijk diene speaker van uwe Moskee trekken”.

Ik zou waarschijnlijk nog effe kunnen doorgaan maar ik vermoed dat dit genoeg voorbeelden zijn om de kracht van de Boedhistische psychologie te duiden.

Deze ochtend stonden we klaar om te vertrekken en het Moslim gedeelte op Lombok achter ons te laten. Rinjani had bijna gewonnen, ik besef dat ik hem in mijn vorige tekst heb uitgedaagd.
Zoals zo vaak kan je vanuit verschillende hoeken naar de realiteit kijken. Dat is mijn interpretatie van die Boedhistische wijsheden.
Ik ben achteraf altijd blij als ik er lang genoeg in slaag om door mijn roze zonnebril te blijven kijken. Als ik kan blijven genieten van het prachtige uitzicht, van het onverwachte gesprek met Anja gisteren aan de eettafel, van het vooruitzicht om alsnog de Rinjani te beklimmen (waarvoor we uiteindelijk bijna een Indonesisch maandloon per persoon betaald hebben), van de heerlijke tijd die ik met Ann heb, van de hoop dat de regen dadelijk gaat liggen zodat we heelhuids de berg op en af geraken de komende drie dagen, …
Al is dat niet altijd makkelijk … (zuchtje…)

Één ding is wel zeker, ook al ga ik je bedwingen, en klauter ik door de modder naar jouw top,… ik zal uiteindelijk afdruipen en jij blijft nog een hele tijd prachtig staan, Rinjani.

4 gedachtes aan “Boedhisme voor beginners

 1. Nadia

  He dag broertje en zijn liefje …. in het Verre Bali.

  Sta mij toe jullie teksten af te halen en in een dagboek te zette voor Moeke.
  Ik maak er een bundeltje van zodat ook zij dit kan ervaren tijdens een koffie op een heerlijk zonning terras.

  Geniet ervan!
  Kusjes Nadia

  1. Manu Auteur van bericht

   Hey zusje,
   Dat is heel lief! Ik heb zo een vermoeden dat ze dat wel fijn gaat vinden.
   Veel plezier daar!
   groetjes, Manu

 2. Sofie

  Rinjani op, Rinjani af, ik lees het allemaal graag! Ondertussen genieten wij verder van een heerlijke binnenlandse vakantie en gaat het bij ons eind augustus van Empire State op, Vrijheidsbeeld af. Als Thomas heelhuids uit een 8-uur durende vlucht geraakt, lacht NYC ons toe! Misschien moet hij eens bij jullie langskomen voor wat advies.. Ik heb, van horen zeggen, dat jullie daar enige ervaring mee hebben : )

  1. Manu Auteur van bericht

   Hey Sofie, blij te hore dat de vakantie plannen in orde komen!! Misschien moeten we wel snel eens afspreken als wij terug zijn in augustus om wat ideeën en verhalen uit te wisselen.
   Kijk zeker al eens naar de NYC City Pass. Dat is echt voordelig om dingen te gaan bezoeken! En ik heb thuis nog twee lege metro tickets liggen. Anders moet je daar ook voor betalen voor je ze kan opladen. Groetjes aan Thomas! X

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.