Movimento dell'Mondo

zekerheid vs tijdelijkheid

Trouw voor het leven, Kunst in Bangkok

Trouwen doe je voor eeuwig en altijd. Je studiekeuze bepaalt je hele leven. Een huis bouw je waar je oud wil worden en ambtenaren hopen op het statuut van permanente geschiktheid en voldoening. Het zijn de fundamenten van onze maatschappij.

Ook contracten gaan we aan voor lange periode’s. Dat geeft meer voordeel. Verlengen gebeurt automatisch en stoppen kan enkel na herhaaldelijk aangetekend schrijven. Iedereen kent de voorbeelden.

Enkele jaren terug werd ik zelfstandige en trotse eigenaar van een vennootschap. Ik ben de eerste om toe te geven dat dit me veel voordeel opleverde. Nu kom ik tot het besef dat je zo’n keuze best voor het leven maakt. Een BVBA opdoeken levert zoveel kosten op dat de voordelen snel vervagen.

Alleen pop-up shops ontstaan voor bepaalde duur. Andere gevallen van tijdelijkheid worden van tafel geveegd als onzekerheid of mislukking.

Er valt me iets op sinds ik terug in België ben. Onderwerpen die op reis afwezig waren gaan hier regelmatig over de tong. Verhalen van mensen die niet kunnen breken met een relatie die al lang voorbij is. Of over uitbranden in een job waarvoor de passie al lang verdwenen is.

Het verbaast me hoeveel mensen niet weg wandelen van situaties die ongeluk brengen. Ik zie zo vele mensen kiezen voor de zekerheid van het ongeluk in plaats van een risico te nemen voor geluk.

Het is natuurlijk verleidelijk. De zekerheid van geld en extra vakantiedagen. De hoop dat je lief zal uitbloeien tot zijn of haar betere zelf. Ik heb zelf lang getwijfeld of ik mijn vet betaalde IT job opzij zou zetten.
Is niet alles per definitie tijdelijk? Ooit gaan we dood. Tot die tijd kies ik er voor om los te laten wat me niet gelukkig maakt. Om te aanvaarden dat ik constant verander. Om zeker te zijn van minder en zo meer te krijgen.

Wij zijn in België voor 3 maanden. Een plan met een begin en met een einde. Een periode van tijdelijkheid. Een doordachte keuze. Vanaf juli kan er iets nieuws ontstaan. Ooit zal ook ik kiezen voor zekerheid. Tot dan ga ik verder met de verheerlijking van de tijdelijkheid.

PS: Op 23 en 24 juni speelt FEST, ons theatergezelschap, de voorstelling Khandhas. Een voorstelling waarin loslaten en onthechting centraal staan.

 • Trouw voor het leven, Kunst in Bangkok
 • Verjaardagsdiner van Manu in Le Rabassier
 • Workshops geven in plaats van aan de balie te staan
 • Loslaten
 • Manu geeft workshops ipv aan computers te frunniken
 • Hereniging in België met de mama van Ann
 • Hereniging in België met de familie van Manu
 • Hereniging in België met de papa van Ann
 • Job van de toekomst, Kunst in Bangkok
 • Repetitie voor Khandhas
 • De tijdelijkheid van het leven grijpt naar de keel in Brussel

2 gedachtes aan “zekerheid vs tijdelijkheid

 1. monica De Loght

  hei Manu , dankje vooral het delen , het is een onderwerp dat me zeker bezighoudt .
  Ik doe mijn best jullie voorstelling te komen ervaren , het staat alleszins in mijn agenda.
  Monica

  1. Manu Auteur van bericht

   Het doet me zelf ook altijd deugd om stil te kunnen staan bij wat er gebeurd als ik schrijf. Graag gedaan dus!
   ’t zou fijn zijn als je erbij kan zijn en we je nog is kunnen zien!
   Tot dan!!

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.