Movimento dell'Mondo

Tournée Minérale of Tournée Générale?

Juices en Smoothie op het terras

Na 28 dagen mag ik weer alcohol drinken. Zo stroomt Tournée Minérale naadloos over in Tournée Générale.

De laatste maanden begon ik me meer en meer vragen te stellen bij mijn relatie met alcohol. Ik vermoed dat dit startte bij vraag 3 van mijn inschrijvingsformulier voor de Vipassana cursus. Die luidde als volgt:

Hoe vaak gebruikt u verdovende middelen ? (Alcohol, drugs, nicotine, … )
– Dagelijks
– Wekelijks
– Maandelijks
– Zelden tot nooit

Als de vraag zo gesteld wordt is mijn meest eerlijke antwoord dat ik dagelijks ‘gebruik’! En dat voelt niet lekker om uit te spreken.
Ik ben zelden dronken, maar drink bijna dagelijks ‘iets’.

Ik ben slim genoeg om theoretisch te weten hoe een verslaving in elkaar zit. ‘Iets mogen’ evolueert sluimerend naar ‘te veel moeten’. Ondertussen blijf je rotsvast overtuigd dat je geen probleem hebt. Je kan nog steeds de keuze maken om wel of niet te gebruiken, … ook al gebruik je elke dag.

De volledige vraag die ik me de laatste maanden stelde was: Hoe kan ik bijna elke dag (alcohol) gebruiken én blijven geloven dat ik geen probleem heb? Ben ik echt wel zeker dat ik geen alcohol probleem heb?
Dit was mijn grootste drijfveer om mee te doen met Tournée Minérale. Mezelf terug in de spiegel kunnen aankijken en zeker zijn dat ik niet tegen mezelf sta te liegen.
Daarnaast was ik benieuwd naar de ‘andere’ voordelen van niet drinken. De aankondiging maakt me alvast warm:
– Betere nachtrust
– Jezelf fitter voelen
– Alerter zijn
– Je lever wat rust bieden
– …

Na een kurkdroog bestaan van 4 weken kan ik een paar eerste conclusies maken:

– Ik heb geen probleem! Ik heb niets beleefd dat op ontwenningsverschijnselen lijkt. Daarnaast is alcohol gebruiken wel vaak een gewoonte, waarvan ik blij ben dat de gewoonte even gebroken is. Na een hele dag werken denk ik nu, ‘laten we nog even een wandeling maken’ in plaats van een fles wijn als beloning op te trekken.
– Van alle beloofde lichamelijke voordelen heb ik niet veel gemerkt. Misschien wil dat vooral zeggen dat ik in het algemeen al een redelijk gezonde levensstijl heb. Bewust leven, dagelijks bewegen en regelmatig vegetarisch eten werpen hun vruchten af. Ik kan niet zeggen of alcohol laten staan mij nog veel extra voordeel brengt. Dit zou voor veel andere mensen wel heel anders kunnen uitdraaien.
– Hier in Argentina is het enige alternatief frisdrank, koffie of warme chocomelk. Moeilijk om te zeggen dat één van die opties gezonder is dan alcohol. Enkel nog water drinken spreekt mij echter ook niet aan.
– Ik had me voorgenomen om mijn activiteiten niet aan te passen aan Tournée Minérale, maar heb dit wel gedaan. Ik merk dat ik terughoudend ben om op een terrasje te gaan zitten. Op een bepaald moment ben ik het echt wel beu om frisdrank te drinken. Ik mis niet de alcohol maar wel de gezelligheid en de ontspanning die er mee samen gaan.

Samengevat: Het is me helemaal niet moeilijk gevallen om een maand niet te drinken. Het leven bevalt me echter beter als ik wel mag drinken.
Toch neem ik me voor om elk jaar opnieuw een maand niet te drinken. Zo blijf ik op z’n minst wel zeker dat ik geen probleem heb!

 • Vragenlijst bij Vipassana Cursus
 • Juices in Pucon
 • Bier 'sin alcohol' in Pucon
 • Bananenmilkshake en Frappucino
 • Limon Soda bij de sushi
 • Cola 'sin azucar' in Bariloche
 • Cola 'sin azucar' bij de 'Degustacion de Milanesas'
 • Juices en Smoothie op het terras
 • Awafrut Pomelo in Bariloche
 • Maté met suiker aan ons huisje in El Bolson
 • Manu vindt de Argentijnse maté veel te bitter
 • Smoothies in het park in El Bolson
 • Schweppes Pomelo 'sin azucar' in El Bolson
 • Chocomelk oftewel 'Submarino' in El Bolson
 • Awafrut Pomelo en Chips als aperitiefje in het park
 • Gezelligheid op de terrasjes in El Chalten
 • Gezelligheid waar wij even niet aan meedoen
 • Happy Hour laten wij aan ons voorbijgaan
 • Wij gaan thuis empanadas met Schweppes eten
 • Cola 'sin azucar' in El Chalten
 • Einde van Tournée Minérale
 • Tournée Générale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *