Movimento dell'Mondo

Be the (climate) change, you want to see in the world

Mount Fitz Roy

De natuurpracht en natuurkracht die ik heb mogen aanschouwen in Patagonië is ongeëvenaard. De Perito Moreno Gletsjer, Nationaal Park Torres del Paine en Mount Fitz Roy zijn ongetwijfeld dé hoogtepunten! Ook de rest van deze streek verveelt geen seconde. We rijden door de eindeloze steppe. We vergapen ons aan azuurblauwe meren. In het wild spotten we guanacos, vossen en struisvogels. In de verte waken de besneeuwde toppen van de Andes over dit alles. We komen ogen tekort.

Samen met duizenden andere toeristen sta ik versteld van de wonderen die onze planeet te bieden heeft. En samen met duizenden andere toeristen maak ik deze planeet kapot.
Ik ben mij heel bewust van dit dilemma. Ik heb ontzettend veel bewondering voor de natuur en ik wil deze wonderen van dichtbij ervaren. Daardoor is mijn ecologische voetafdruk enorm en ben ik medeverantwoordelijk voor klimaatverandering. Ik neem gemiddeld één vlucht per maand. Ik consumeer redelijk veel vlees en zuivelproducten, bij gebrek aan alternatieven in Zuid-Amerika. Ik doe mijn best om zo weinig mogelijk plastic te verbruiken, maar verpakkingsvrij winkelen is nog niet doorgedrongen tot het einde van de wereld.

Ik wil graag bewuster omgaan met de natuur. Ik heb het gevoel dat dit ‘on the road’ amper lukt. Toch probeer ik mijn steentje bij te dragen.
Enkel op restaurant eet ik vlees. Als we ‘thuis’ koken komt er geen dier op tafel. Voor de overschotten op restaurant neem ik zelf een potje mee. We drinken enkel kraantjeswater en gebruiken altijd herbruikbare tassen bij het boodschappen doen. Zo zijn er nog tal van andere kleine ‘regels’ waar ik me dagelijks aan houd.

Het lijken druppels op een veel te hete plaat, maar ik geloof dat elke actie en elk individu een verschil kan maken.

Vanop afstand volg ik de klimaatacties in België. De brosbrossers wijzen naar de ‘politiek’. De politiek moet stappen nemen om de klimaatverandering tegen te gaan.
Ik heb ontzettend veel sympathie voor deze jongeren die streven naar een groenere toekomst. Als ze volhouden tot in mei, stap ik graag met ze mee in hun betoging. Echter wel met een kleine nuance. ‘De politiek’ dat zijn ‘wij’. De politiek is geen orgaan of systeem dat afgescheiden is van onszelf. De politiek is een afspiegeling van onze keuzes. De politiek verandert enkel als wij zelf veranderen. Wij zijn de politiek!

Het is soms ontmoedigend om als individu de auto te laten staan, terwijl duizenden vliegtuigen per dag de lucht doorklieven. Ik vraag me soms af of het zin heeft om te recycleren terwijl het lijkt of alles op dezelfde hoop terecht komt. Het is frustrerend om veel te betalen voor biologisch vlees, terwijl een hamburger eten in een fastfood keten amper iets kost.
Toch moeten we als individu deze ‘kleine’ keuzes blijven maken. Alleen zo bereiken we de kritische massa die nodig is om tot verandering te komen.

Ik merk bij mezelf wat een grote impact kleine keuzes hebben. Jaren geleden was ik mij totaal niet bewust van de vele problemen die wij als mens veroorzaken. Stilaan zijn deze uitdagingen in mijn bewustzijn gekropen. Stap voor stap maak ik als individu keuzes die kunnen bijdragen tot (klimaat)verandering.
Zodra ik weer in België ben, wil ik lokaal, verantwoord en verpakkingsvrij boodschappen doen.
Ik ben vastbesloten om minder vlees te eten.
Reizen zal de komende jaren op een laag pitje komen te staan.
Op 26 mei zal ik weer stemmen voor een Groen beleid.
Ik zal regelmatiger schrijven over klimaatverandering en mijn pogingen om bij te dragen aan een groenere toekomst.
Ik zal volgens het motto leven “Be the (climate) change, you want to see in the world”.

 • Onderweg naar Patagonië
 • Eindeloze steppe
 • Mount Fitz Roy
 • Genieten van de natuurpracht
 • Perito Moreno Glacier
 • Focus op de gletsjer
 • Fenomenaal
 • Wij hebben onze herbruikbare bekers bij
 • Info in het Glaciarium Museum
 • Een vos (denk ik)
 • Guanaco spotten
 • In het wild en op de weg
 • Parque Nacional Torres del Paine
 • Torres del Paine
 • Natuurkracht
 • Azuurblauwe meren

4 gedachtes aan “Be the (climate) change, you want to see in the world

 1. Pingback: Ik word vegetariër - Movimento dell'Mondo

 2. Pingback: Naar het einde van de wereld en terug - Movimento dell'Mondo

 3. Hilde

  Het is waar het houd ons bezig, iedereen doet zijn best….in België toch? Maar als je dan ziet hoe ze in Azië en Amerika er mee omspringen….is België maar een druppel op de gloeiende plaat?. Die politiekers maken natuurlijk gretig ge(mis)bruik van dit hot item.
  groetjes Hilde xxx
  Ps ikke jaloers… zo schoon daar

 4. gerda Lagae

  Wat onze jongeren toch allemaal teweeg brengen!Het is hoopvol.Lode heeft 20jaar bij greenpeace rond deze problematiek gewerkt;Pas nu begint het toch precies te dagen,zalig!Iedereen is er op één of andere manier mee bezig.Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat hij wel of niet doet hiermee,zonder elkaar verwijten te maken,maar verandering komt er,zowiezo!
  Liefs lieve Ann en Manu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *