Movimento dell'Mondo

Hoe filter je plastic uit je leven?

Vele plastic zakjes zijn klaar voor het fruit

Drank wordt geleverd in plastic flesjes die samengepakt worden in een plastic verpakking. Groeten en fruit verpakken ze per stuk in een plastieken zakje. Een ijsje serveren ze in een plastic bakje en om het op te eten krijg ik een plastic lepeltje dat ook nog eens in een hygiënisch plastic zakje verpakt zit.
In een eettentje langs de straat bestellen we een hapje. Neem je het mee voor onderweg, dan gaat het in 2 plastieken zakjes. Eet je het ter plekke op, dan gaat er een plastic zakje om het bordje voor het hapje er op gaat. Lekker hygiënisch en zo moet er minder afgewassen worden.
Per dag wijs ik makkelijk 10 aangeboden zakjes af.

Als we plastic zakjes niet kunnen vermijden, hergebruiken we ze. Bijvoorbeeld om onze vuile was naar de wasserij te brengen. Vaak krijgen we die dan terug in een blitse nieuwe zak. Ah ja, die andere zag er helemaal vervallen uit!

Voor vele situaties vonden we in de loop van de tijd al een oplossing. We reizen met herbruikbaar bestek. In winkels hergebruiken we onze eigen zakjes. Dat is niet altijd makkelijk. Vaak begrijpt de winkelbediende niet wat we bedoelen en krijgen we alsnog een nieuw plastic zakje. Bijvoorbeeld om een koekje (hygiënisch) uit de toonbank te halen.

Waar gaat al dat plastic heen? In het grootste deel van de wereld zijn er 3 mogelijkheden: langs de kant van de weg, in de zee of verbranden met een donkere zwarte rookpluim als gevolg.
Ik ben trouwens niet 100% overtuigd dat Europa plastic zinvoller verwerkt. We steken het in een vuilbak en nadien worden we er niet meer mee geconfronteerd. De kans is groot dat ons dierbare afval alsnog in een grote verbrandingsoven terecht komt. Ook in niet stedelijk gebied in Zuid Europa zie je ’s avonds verschillende rookpluimen van mensen die het vuil van de dag verbranden.

Ik doen mijn best maar ik moet me er bij neerleggen dat ik niet alle plastic kan vermijden.
Ook voor ons drinkwater hadden we nog geen oplossing. In de grote steden in Azië dronken we kraantjeswater als het veilig was. Het merendeel van de tijd kochten we echter drinkwater in plastieken flessen. In tropische gebieden hebben we al snel 4 tot 5 liter water per dag nodig. Ik wil niet weten hoeveel plastic flessen we per jaar nodig hebben en waar die allemaal terechtkomen. Maar ja, een mens moet wel water drinken.

Tijdens ons laatste bezoek aan België bedachten we een nieuwe oplossing. Een waterfilter. Zo logisch als het is, had ik er niet eerder aan gedacht. Na wat vergelijken kochten we een mini Sawyer filter. Het ding weegt nog geen 100 gram, heeft € 35 gekost en gaat meer dan 10 jaar mee voor hij vervangen moet worden. Via een makkelijke knijpzak stuw je er aan één kant het vuile water door en aan de andere kant komt er heerlijk vers gefilterd water uit.

Sinds ons vertrek eind juni heb ik nog niet 1 flesje water gekocht. Ik filterde al kraantjeswater, rivierwater, water uit tonnen en water van watervallen. De enige investering is een kwartier per dag om onze watervoorraad door de filter heen te knijpen.

Het is een grote uitdaging om als reiziger onze impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Soms moet ik me erbij neerleggen dat ik niet elk probleem kan oplossen. Aan de andere kant zijn er soms makkelijke oplossingen die de toekomst voor iedereen een beetje mooier maken.

 • Ookal roep je 'no cuchara', ze steken er toch een lepel in
 • Vele plastic zakjes zijn klaar voor het fruit
 • Hergebruik als onderlegger bij een picknick
 • Onze herbruikbare bekers voor gratis koffie op de bus
 • Kapotte plastic zak
 • wordt gebruikt als 'schoenbeschermer'
 • Kwartier filteren per dag
 • Merk Sawyer

4 gedachtes aan “Hoe filter je plastic uit je leven?

 1. Pingback: Op wie stem jij? - Movimento dell'Mondo

 2. Eric

  Ik heb een nieuwe schoolvoorstelling (lager onderwijs) over plastic. Als er scholen geïnteresseerd moesten zijn…

 3. Jack

  En hoe denk je over je footprint van het reizen zelf. Auto’s(waarschijnlijk niet de zuinigste), vliegtuig, boot, trein?

  1. Manu Auteur van bericht

   Daar haal je een heel terecht punt aan. Wat ik kan doen is streven naar een zo klein als mogelijke footprint. Ik gelief niet dat we onze footprint naar nul kunnen terugbrengen. Zeker niet als reiziger!

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.