Movimento dell'Mondo

JAAAAAAaAaAa

In Jaipur ,’The Pink City’, waren we aan de praat geraakt met een Indiase man. Hij raakte mij met    een paar mooie levenswijsheden.
‘Say YES to everything. Be open to the world. If you say NO, you will miss opportunities to experience and to learn.’ Prachtig toch, JA zeggen tegen alles wat op je pad komt.
Jammer genoeg bleek deze prachtige wijsheid een goed verpakt verkoopspraatje te zijn. Wij moesten ‘yes’ zeggen op zijn aanbod om mee te gaan naar zijn winkeltje met ‘kunst’. Toen wij daar vriendelijk voor bedankten, vroeg hij ‘Why? Say YES to this encounter.’ Ik heb hem toen uitgelegd dat ik JA zeg. Ja tegen mezelf. Ik wou het City Palace van Jaipur bezichtingen en niet verplicht shoppen. ‘I’m sorry that means I have to say NO to you. Have a nice day.’ Daar had hij niet van terug….

Op dit moment zit ik in Pushkar, een relaxt gehucht, waar we vooral ja zeggen tegen uitslapen, lezen, schrijven, yoga, studeren en lekker eten. Na een week lang cityhoppen van de ene naar de andere bezienswaardigheid zijn we daar wel aan toe.
Het is de laatste dag van het jaar en ik vraag me af of ‘ja/nee zeggen’ misschien mijn thema was van 2014.

Met deze reis zeg ik JA, volmondig JA tegen mezelf. Ik neem de tijd om uit te zoeken tegen wie/wat ik de komende tijd ja wil zeggen. In 2015 ga ik heerlijk egoïstisch zijn en me met mezelf bezig houden. Gelukkig heb ik mijn klankbord bij. Manu is daar om ja te zeggen als ik nee zeg en vice versa. Zo houden we de boel in balans.
Tegelijk besef ik dat door dit avontuur aan te gaan ik tegen veel mensen en situaties NEE zeg.
Tegen mijn familie, nee, ik zal er dit jaar met de feestdagen niet bij zijn.
Tegen vrienden, nee, ik zal jullie de komende tijd niet vaak zien, ookal weet ik dat sommigen van jullie door een spannende periode gaan.
Nee tegen mijn petekindje. Tegen kleine Daan, die een pak groter zal zijn wanneer ik terugkom.
Tegen mijn eerste vaste job sinds jaren. Ik dacht dat ik een droombaan had gevonden, maar nee, ik gaf toch liever mijn ontslag.
Nee tegen zoveel leerlingen. Nee tegen dansen en choreograferen.
Ook nee tegen FEST. We hebben onze eerste productie tot een mooi einde gebracht, maar nu wil ik geen verdere doorstart.
Tegen Movimento dell’Arte. Wij hebben keihard gewerkt aan onze website, maar voorlopig blijft het bij een website.

Het is zoals bij een relatie. Als iemand het uitmaakt, hoor je vaak het cliché ‘Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij…’.
In elk cliché schuilt een grond van waarheid. Dus als ik nee tegen jou heb gezegd, neem het dan niet persoonlijk, het ligt echt aan mij.
Weet ook, dat als ik de volgende keer JA tegen jou zeg, het uit de grond van mijn hart zal komen!

En zo heeft een toevallige ontmoeting met iemand die mij in eerste instantie raakt en daarna ergert toch een serieuze impact op mij. Ondanks alle overpeinzingen neem ik zijn levenswijsheid ‘say YES to the world’ met me mee.

Ik zeg luid en duidelijk JA tegen 2015!

Gelukkig NieuwJAar!

IMG_2858 IMG_2915 IMG_2913 IMG_2875 IMG_2844 IMG_2843 IMG_2835 IMG_2832 IMG_2828

11 gedachtes aan “JAAAAAAaAaAa

 1. Pingback: Terug naar België? - Movimento dell'Mondo

 2. Kelly

  En oh ja, ook voor jullie een gelukkig nieuwjaar gewenst, maar ik ben ervan overtuigd dat jullie jaar al mooi begonnen is en de rest ook wel zo gelukkig zal verlopen!!

 3. Kelly

  Voorlopig zeg ik nog wel even JA tegen mijn tweeJAarlijkse examens, maar ik hou jullie (en jullie wijze lesjes) zeker in mijn achterhoofd! Zoveel leerrijke ervaringen voor jullie, waarmee jullie onze geest ook verruimen… jullie gaan nog terugkomen als goeroes!!! 😀

 4. Erika W

  Je hebt dit heel mooi verwoord Ann. Maakt duidelijk waar je staat en waar je mee bezig bent in das kopfken en hart. Hoe goed kan een nieuw jaar beginnen… 😉 Genieten schattekes en beste wensjes xxx

 5. Vital Florus

  Zo veel schrijftalent Ann. Ik zeg alleszins ook Ja tegen jullie volgende pennevruchten. Happy newyear van Tessy en mezelf

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.