Movimento dell'Mondo

I am the universe

Na onze praktische en theoretische proeven mogen we ons beiden “Yoga Teacher” noemen. Op papier althans. In de praktijk zullen we nog veel meer ervaring nodig hebben. Een opleiding van een maand is een mooie aanzet, maar zeker niet voldoende.

De opleiding bestaat uit een stevig programma van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds. Naast 4 uur Asana les krijg je vakken als yoga filosofie, anatomie en fysiologie, art of teaching en meditatie.

Een van de eerste vragen is “Wat is yoga?”. Veel mensen, inclusief ikzelf vroeger, associeren yoga met de fysieke lessen die we in het Westen kennen. Een bewegingsles van een uur waarbij je met je lichaam de ene na de andere exotische pose (asana) aanneemt. De asana’s hebben sprekende namen als ‘downward looking dog’, de berg, de vliegende duif, de cobra, ‘éénbenige pauw’, … Het maakt je flexibeler, leniger, standvastiger, …

In realiteit is yoga veel grootser dan deze eerste indruk. Yoga is een levensfilosofie waar de asana’s slechts een onderdeel van zijn. Het woord ‘yoga’ is afkomstig uit het Sanskriet, één van de oudste gedocumenteerde talen ter wereld. Letterlijk betekent het ‘verenigen’ of ‘samenbrengen’.

Vanaf daar wordt het filosofischer. Wat willen we samenbrengen? Daar zijn evenveel antwoorden op als mensen die yoga beoefenen.

 • Lichaam, mind en ziel
 • Emoties en verstand
 • Je perceptie van de wereld (the un-real) en de wereld zoals die echt is (the real)
 • Werk en privéleven
 • Hoofd en hart
 • Job, passie en bankrekening
 • Jezelf, je familie en je omgeving
 • Sociale, liberale, groene en extremistische standpunten

Zal ik nog een tijdje doorgaan? Er valt nogal wat te verenigen in een mensenleven.
Vooral binnen ons westerse wereldbeeld waarbij we vaak vertrekken vanuit een ‘ik – zij’ denken. Het klassieke oosterse wereldbeeld vertrekt vanuit een unie, een geheel. We zijn allemaal deel van dezelfde wereld, deel van hetzelfde geheel. “Same, same, … but different”. Een uitspraak die je wel vaker hoort in India. Eerst zijn we gelijk, pas later verschillend.
Je kan het ook bekijken als een “of – of” denken of een “en – en” denken. Dat doet me denken aan een paar jaar geleden. Een hele tijd had ik mezelf afgevraagd of ik in het bedrijfswereldje wou blijven werken of toch iets met theater wou gaan doen. Toen werd me duidelijk dat de juiste vraag niet ‘of?’ is, maar wel “Hoe kan ik beiden verenigen?”. In mijn geval door met theatertechnieken in de bedrijfswereld aan de slag te gaan.

Dat klinkt allemaal heel mooi in theorie, maar hoe begin je daar aan? De yoga traditie maakt het antwoord simpel, begin bij jezelf. Wil je iets over de wereld leren, begin bij jezelf. Alle kennis van de hele wereld zit ergens in je, je hebt alleen de juiste ervaring nodig om ze er uit te krijgen. Leer de complexiteit van je eigen lichaam kennen en je zal meer respect voor de natuur en je omgeving krijgen. Leer je eigen gedachtenstroom kennen en je zal anderen beter begrijpen. Leer je eigen imperfecties kennen en je zal die van je omgeving beter aanvaarden … Van hieruit komt de oude Indiase uitspraak “Ahum Brahmasmi”, “I am the universe”. Learn about yourself and you master the universe.

Opnieuw, dat klinkt heel mooi, maar hoe begin je daar dan aan? Yoga laat je niet aan je lot over. Er bestaat een pad van 8 stappen om jezelf te leren kennen en tot volledige ontwikkeling te komen. In een groot woord, om tot verlichting te komen. Het pad werd voor het eerst in de 4de eeuw voor Christus uitgeschreven door de schrijver Patanjali. De 8 stappen zijn:

 • Yamas: Sociale regel
 • Niyamas: Persoonlijke gedragsregels
 • Asana: Fysieke poses
 • Pranayama: Controle van je ademhaling
 • Pratyahara: Controle over je zintuigen
 • Dharana: Concentratie
 • Dyana: Meditatie
 • Samadhi: Verlichting

Het is ongelofelijk hoeveel kennis deze cultuur duizenden jaren terug al had over ‘mensen’. Onze wetenschap erkent nog maar recent dat de oorzaak van ziektes soms ook bij mentale stress of andere patronen ligt. En dan heb ik het nog niet over de omgekeerde weg, dat sommige ziektes geen pillen nodig hebben, maar een verandering bij de bron, bij je geest, bij je denken.
Ik durf te stellen dat meer investeren in ‘persoonlijke ontwikkeling’ op termijn zorgt voor een besparing in onze gezondheidszorg en een stijging van ons algemene geluk. Maar ja, …. dat valt maar moeilijk ‘wetenschappelijk’ te bewijzen.

Waarom kwam ik naar deze opleiding? Het idee kwam van Ann. Ze werkt al jaren als dansdocente en was op zoek naar een nieuwe uitdaging.
Mijn beweegreden was onduidelijker. Mijn gevoel vertelde me dat me verdiepen in yoga zinvol kon zijn. Dat gevoel is intussen bevestigd. Wat ik bijgeleerd heb kan ik moeilijk in een paar zinnen samenvatten. Ik voel me sterker in mijn lichaam. Ik leer bij hoe mijn hoofd functioneert. Ik krijg een duidelijk beeld van hoe yoga en meditatie zinvol zijn om theater te maken. Ik ontdek dat ademen het beste antwoord is op stress en spanning …. Kortom, veel te veel voor één artikel. Daarom neem ik me voor om de komende weken op elk van de 8 stappen van Patanjali in te gaan. Ik wil stil staan bij wat die grote woorden zoals meditatie en verlichting voor mij betekenen, in de wereld van vandaag. Wordt vervolgd.

image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image

2 gedachtes aan “I am the universe

 1. Patricia Suykens

  Ja, de mensen hebben nog steeds een “verkeerd” (of ander) beeld van yoga! Ik volgde de yogaopleiding voor de kids. Niet helemaal hetzelfde maar toch er zijn heel wat gelijkenissen .Ook wij gebruiken de cirkel van Patanjali met zijn 8 stappen waarin voor de kinderen de laatste 2 meer apart aan bod komen. Maar ook ik wil het vastgeroeste beeld van de mensen van wat yoga nu precies is, anders laten zien. Voor mezelf dank ik dit jaar dat de yoga me de kracht, inzicht, ruimte, rust het loslaten en acceptatie gaf die ik nodig had in dit loodzware jaar. Liefs x Patricia

 2. sarah

  Hey Manu, Ann mooi verwoord. Ik ben niet zo intens met yoga bezig maar ben wel al lang bewust van de kracht, het denken als grote bron voor ons lichamelijke gezondheid, voor ons geluk en rust. Je had het kort even over medicatie en inderdaad ik geloof daar niet zo in. Het is meer de aanvaarding, rust, acceptatie en andere, de bronnen aanpakken. kortom een balans van lichaam en geest. Maar wat ik vooral hier mis is het geheel, het wij. Zoals jij het heel mooi uitlegt. Ik wens jullie nog heel veel mooie wijze en leerrijke momenten toe. Ik hoop snel ook mijn wereld te kunnen verruimen via reizen en met jullie hierover te praten. lieve groet Sarah Knight

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.