Movimento dell'Mondo

Er zit iets in mijn lichaam

Manu en Jackie

Er zit iets in mijn lichaam
Het springt alle kanten op
Een klein dronken aapje
Het geeft me richting
Het maakt me moe
Wie ben jij toch
Daar dicht bij mij

Een vriendin vertelt me via Skype dat het de laatste tijd beter lukt om naar haar lichaam te luisteren. Een goede reden om zelf bij het gegeven stil te staan.

We housesitten in Chiang Mai, Noord Thailand. Drie weken houden we Bolo en Jackie Chan gezelschap. We wonen in een gezellig huis met tuin aan het einde van een rustige straat. Een perfecte gelegenheid om routine in ons leven te brengen en wat werk te verzetten. Werk genoeg. In juni speelt FEST in België ‘Khandhas’ en in augustus hopen we in Maleisië een hele maand te spelen op Georgetown Festival. Naast de voorstellingen moeten we ook flyers, websites en dossiers maken.

Na twee dagen krijg ik hoofdpijn. Geconcentreerd staren naar mijn scherm maakt mijn nek stijf. Tijdens de yoga merk ik dat mijn hamstrings en mijn psoas stroef zijn. Ze worden snel korter door het vele zitten.
Mijn lichaam geeft signalen waar niet naar wordt geluisterd. Ik moet meer pauzes inlassen maar doe het niet.

Wie moet er naar mijn lichaam luisteren?

Het ongrijpbare deel van mijn bestaan kent vele namen. Mijn mind, mijn geest, mijn gedachten, mijn ego.
Hij heeft een doel! Hij zal het maken als theatermaker en ervoor zorgen dat we succesvol zijn in ons reizende bestaan. Daar is hij goed in, in werken met een doel. Voor dat doel moeten offers gemaakt worden. Dat lichaam rust wel als ik klaar ben!

Yeah right! Die mind van mij zal nog niet klaar zijn de dag dat ik sterf.

Op dinsdag repeteren we. Ann regelde een gratis zaal boven een kunstgalerij. Theater maken is niet zo doel gericht en daar heeft die mind van me geen kaas van gegeten. Nu moet er gewerkt worden met een richting en niet met een doel!
Naast lichaam en geest heb ik ook mijn intuïtie, de gevoeligheid van mijn zintuigen en mijn ziel nodig.

Het blijkt een heel pakketje, daar in dat lijf van mij.

Met de jaren heb ik geleerd hoe ik in mijn lichaam kan gaan zitten en hoe ik mensen erbij kan begeleiden. Theater maken, yoga, lichaamswerk en meditatie zijn niet zo verschillend van elkaar in dat opzicht. Toch is de weg altijd anders en telkens uitdagend. Het is een hoop werk. Je Lichaam, je gedachten, je intuïtie, je gevoelens, je zintuigen op één lijn krijgen.

Dat is wat het voor mij betekent. Het hele pakket met elkaar in verbinding brengen.

Nu ben ik benieuwd.
Wat betekent voor jou “In je lichaam zitten”?

 • Genieten van een ontbijtje
 • Er zit iets in mijn lichaan
 • Ann op wandel met Bolo
 • Jackie wassen
 • Manu en Jackie
 • De hele familie
 • Doga
 • Staren naar de Mac
 • Yoga met Bolo
 • Repetitie Khandhas
 • Slechte werkhouding
 • Manu op wandel met Bolo
 • Bij de routine hoort ook de tuin onderhouden
 • Bolo in bad
 • Knuffelen met Jacky

2 gedachtes aan “Er zit iets in mijn lichaam

 1. Pingback: Ik en mijn ego - Movimento dell'Mondo

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.