Movimento dell'Mondo

Open en Bloot part 2

graffiti in Valencia

Toen we in 2014 vertrokken waren Manu en ik de dertig gepasseerd. De jaren dat we als pas afgestuurde twintigers geen nagel hebben om aan ons gat te krabben zijn voorbij.
In onze begin van onze relatie werkte Manu zowel met theater als in de goed draaiende IT sector. Jaren later, in Bangkok ontmoet ik Jack, een vriend/klant van Manu. Hij omschrijft Manu als een genie. Manu was degene die hij belde als niemand anders zijn problemen kon oplossen. Ik krijg eindelijk door dat het hoge loon van Manu niet uit de lucht gegrepen was. Hij heeft nooit op een cent gekeken en toch heeft hij wel degelijk gespaard.
Ik heb geluk. Mijn ouders hebben voor mij gespaard en dat bedrag heb ik doorheen de jaren zelf verder aangevuld.

Als we beslissen dat Azië onze eerste bestemming wordt, begin ik mijn zoektocht.
Zoekterm: “gemiddelde uitgave per dag in Azië als budgetreiziger”. Na wat speurwerk kom ik tot de volgende slotsom:

 • 20 euro per dag per persoon
 • inbegrepen: low budget accommodatie, lokaal eten, lokaal transport, low budget activiteiten, kleine uitgaven
 • niet inbegrepen: visum en vluchten

20 euro x 365 dagen x 2 personen = 14.600 euro voor 1 jaar reizen in Azië*

Dat bedrag hebben wij samen op onze spaarrekeningen staan. Meer zelfs, dat bedrag hebben wij elk op onze eigen spaarrekening staan! We kunnen 2 jaar reizen zonder ons zorgen te maken!
Noem het wat je wilt: verwende nesten, gelukzakken, harde werkers, spaarzaam, onze zaken goed op orde hebben, … Wij vertrekken!

Wij voelden ons de koning te rijk met dit vangnet. Onderweg blijken wij de uitzondering. De meeste reizigers hebben veel minder spaargeld om aan hun gat te krabben. Toch zijn velen al lang aan het reizen. Elk heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen handleiding om dromen waar te maken. Nick uit Italië werkt als bouwvakker als zijn geld weer eens op is. Aaron uit Texas doet vrijwilligerswerk voor kost en inwoon. Anderen eten alleen maar rijst of liften hun weg door de wereld. De gemeenschappelijke deler is “van dag tot dag leven”. Zij maken zich geen zorgen over geld. Ik daarentegen vraag me nog steeds met regelmaat van de klok af of we het wel halen met ons budget. Zij maken me duidelijk dat alles mogelijk is, als ik er maar in geloof!

*Dit bedrag is een schatting. In een volgend artikel kom ik terug op onze werkelijke uitgaven.

 • Nick uit Italië naast Manu, aan het klussen in Karni Kingdom
 • Aaron uit Texas in Pokhara
 • Figureren voor een warme maaltijd in Mumbai
 • Aankomst in Valencia
 • graffiti in Valencia
 • Verwend nest
 • Picknick om te besparen
 • En weer uit eten ...
 • Met 40 euro per dag kom je er niet in Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *