Movimento dell'Mondo

I don’t know and I don’t care

Full House

Op het einde van mijn Yoga Teacher Training in de Prana Yoga Studio vraagt Mirjam Wagner, onze docente, mij : “I hope you learned something more than I don’t know and I don’t care.”. Met een grote glimlach bevestig ik haar dat ik een pak meer heb opgestoken van deze 5-daagse verdieping in Yin Yoga. We nemen afscheid met een dikke knuffel.

Gedurende deze korte periode is het een beetje een gimmick geworden tussen ons. “I don’t know and I don’t care”.
Dit antwoord krijg ik steevast als ik vraag waar moet ik mijn armen leggen, moet mijn been gestrekt zijn, mogen mijn voeten naar binnen vallen, …
Het lijkt wel of ze een ongeïnteresseerde yoga docente is, maar het tegendeel is meer dan waar. Zeker in vergelijking met de yoga teachers die ik tijdens vorige yoga opleidingen heb ervaren.

Mijn vorige yogatrainingen volgde in in India, meestal bij een mannelijk Indiase guru met een grandioos ego. Mijn arm moet in een perfecte hoek van 90 graden, mijn benen hypergestrekt en mijn voeten parallel met de lange kant van onze yogamat. Elke afwijkende houding wordt genadeloos afgestraft. Wat betreft de fysieke yoga poses kan ik daar wel mee leven, maar ook afwijkend gedachtengoed kan niet door de beugel. De guru heeft het pad naar verlichting geëffend en er is geen andere weg ernaartoe. My way or the highway

Wat een verademing is het om bij Mirjam les te volgen. Als ze zegt “ I dont’ know and I don’t care” nodigt ze ons uit om zelf te experimenteren. Om op zoek te gaan naar wat juist voelt juist op dit moment, wetende dat het morgen weer anders kan zijn. Ze appelleert ons om naar ons lichaam te luisteren. Als een houding die zij voorstelt niet goed voelt, dan is er ruimte om deze aan te passen. Zij geeft duidelijk aan wat haar visie is op bepaalde zaken, maar staat helemaal open om naar andere meningen te luisteren.
Samen met 39 andere yogi’s zijn we allemaal student én leraar tegelijk onder de veilige en warme hoede van Mirjam.
Zij heeft de waarheid niet in pacht. Ieder van ons is op zoek naar zijn eigen waarheid.

Na deze 5 dagen kan ik met zekerheid stellen: She does care, a lot!

  • De zaal is er klaar voor
  • Onze Teachers Manual
  • Yogamatten, manuals, props, _
  • Full House

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.