Movimento dell'Mondo

Komen Eten

Op het Couchsurfing profiel van Nira lees ik: “I’ll be glad if you can cook something from your land.” Het water stroomt me in de mond, bij de gedachte aan de vele specialiteiten die ons Belgenland rijk is.
Stoofvlees met friet en mayonaise, mosselen, gebraden kip met appelmoes, witloof in de oven, konijn met pruimen, vol-au-vent, stoofpotjes met bier, een stukje wild met veenbessen en kroketten, Gentse waterzooi,… kwijl, drup, slik…

Tijdens onze vergeefse zoektocht naar ingrediënten besef ik weer dat België een land van overvloed is. Wil je een Chinees gerecht, wandel dan richting station. Eerder mediterraans, dan ga je naar de Handelstraat. Brood bakken doen we thuis zelf en de Delhaize kent grenzen noch seizoenen. Ecologisch totaal niet verantwoord en toch vind ik die verscheidenheid heerlijk. Het is een voorrecht om in een Bourgondisch land te wonen. Eten maakt mij gelukkig.
Bij gebrek aan overvloed in de Sri Lankese supermarkt, maken we een simpele spaghetti gevolgd door een Dame Blanche. Ze durfden het niet te zeggen, maar voor Nira en haar man had de spaghetti een stuk pittiger gemogen. De gesmolten chocolade daarentegen wordt heerlijk gesmaakt.

Eten op reis is een activiteit op zich. Drie keer per dag vragen we onszelf af wat/waar we gaan eten. Bij aankomst op een nieuwe locatie scannen we alle eetgelegenheden. We bekijken elke menukaart op zoek naar lokale specialiteiten en, aangezien we onszelf een dagbudget hebben opgelegd, naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Tijdens de voorbije 4 maanden kreeg ik al vele culinaire orgasmes.
Dhal, thali, paneer, alu gobi, roti, chapati, naan, belphuri, hopper, string hopper, kotthu, rasgulla, dosa, kulfi, lassi, samosa, falooda, biryani, lamprais, watalapan, iddli, barfi,…
Elke keer is het weer een plezier om nieuwe geuren en smaken te ontdekken.

Eervolle vermeldingen India

 • Masala Chai
  Nooit heb ik thee met melk gedronken, nu wil ik niets anders meer.
 • Warme melk met veel suiker
  Hartverwarmend tijdens de koude avonden in het Noorden.
 • Sugar Cane Juice
  Versgeperst, verfrissend en belachelijk goedkoop.
 • Thali’s
  Een roestvrijstalen schotel, met verschillende kleine gerechten. Vaak bestaande uit rijst, chapati en verschillende gravy’s waaronder één op basis van aardappel. Sonja en Chris* zouden niet blij worden van deze overvloed aan koolhydraten.
 • Streetfood
  De Rough Guide raadt het om hygiënische redenen af om op straat te eten. Twee Israelische expats die al vier maanden in India wonen, kijken verschrikt op als ze ons een samosa zien bestellen bij een eetstalletje. Zelf vind ik streetfood geweldig. Het verrast me elke keer opnieuw. Je kan voor geen geld de meest verrassende gerechten eten en ik ben er nog nooit ziek van geworden.
 • German Bakery’s
  Cheesecake, cinnamon roll, applepie, chocolate croissant, heerlijke broden,… Een vaste stek om ontbijt of dessert te scoren.
 • Westerse Oases
  Plekken op maat van de Westere toerist waar ze als ontbijt bakken yoghurt met fruit en muesli serveren. Als dinner heb je keuze uit heerlijke pasta’s, pizza’s, taco’s en zelfs biefstuk friet. Uiteraard aangevuld met een Large Kingfisher.
 • Desserts in alle mogelijke vormen en kleuren
  Ik hou van zoet! Indiaërs houden nog veel meer van zoet!!! Ik heb lekkernijen gegeten waar mijn tanden spontaan van uitvallen.

Eervolle vermeldingen Sri Lanka

 • Cream Soda
  Een licht verslavende frisdrank met vanilletoets.
 • Rice and Curry
  Het nationale gerecht van Sri Lanka. Een berg rijst met verschillende groentenbereidingen. Soms te pittig, vaak heel lekker, maar vooral het goedkoopste gerecht op de kaart, tussen de meestal overprijsde continentale gerechten.
 • String Hoppers
  Rijstdeegwaren met linzencurry als ontbijt, met veel liefde gemaakt door Nemo bij wie we gedurende drie dagen vaste klant waren.
 • De broodwagen
  Een wakkere bakker die met verse broden en koffiekoeken rondtoert in de Sri Lankese straten op het deuntje dat in België toebehoort aan de ijscremekar. Als broodliefhebber kan ik dit erg waarderen, ik dacht alleen nog maar rijst te zullen eten in Azië.
 • Lemon Puff Cookies
  Simpele boterkoekjes met een citroenvulling. Een waardige vervanger voor mijn favoriete Oreo koekjes.

Eervolle vermelding Ann en Manu

 • Brood met banaan, chocolade, jam en bij hoge uitzondering een smeerkaasje.
  Er zijn momenten dat we lang onderweg zijn met trein of bus en ik echt geen zin heb in de vette happen die ze onderweg verkopen. Of er zijn plekken (vooral in Sri Lanka) waar drie maal per dag uit eten gaan heel prijzig is. Dan halen we deze ‘all time winner ‘combinatie boven. Vaak oogsten we veel bekijks met ons ‘schoofzakse’.

Mijn mama zegt altijd “Koken en eten, dat is mijn lang leven.” Tot voor een paar jaar had ik zelf een hekel aan koken. Sinds ik een man heb die elke maaltijd die ik op tafel tover met veel smaak naar binnen werkt, is de keukenprinses in mij opgestaan. Ik mis het om te koken tijdens deze reis, maar gelukkig wordt dat ruimschoots goedgemaakt door al het lekkere eten.

Bij deze is mijn top 5 compleet:

Hoe zit het met jullie lijst?

* Sonja Kimpen (auteur van vele dieetboeken) en Kris Verburgh (auteur van De Voedselzandloper)

IMG_2901 IMG_3195 IMG_2887 IMG_2408 IMG_3981 IMG_2831 IMG_3325 IMG_3834 IMG_2900 FullSizeRender IMG_4670 IMG_3204 IMG_4432 IMG_4424 IMG_4357 IMG_4324 IMG_2850 IMG_2685 IMG_2615 IMG_2932 IMG_3201 IMG_3705 IMG_3200 IMG_3214 IMG_2619 IMG_2929 IMG_3040 IMG_4275 IMG_4276 IMG_3941 IMG_3790 IMG_3809 IMG_3830 IMG_3273 IMG_3328 IMG_3061 IMG_2808 IMG_2903 IMG_2531 IMG_3867 IMG_3811 IMG_4219 IMG_4656 IMG_4670 IMG_4743 IMG_4625 IMG_4560 IMG_4561

5 gedachtes aan “Komen Eten

 1. Nadia ♡ ♡ ♡

  Allemaal foto’s met lekker eten hahaha zo kennen we jullie wel. Vandaag is het paasmaandag = Diegem paasworp! Belgische smoutebollen op ons programma !
  Lekker ♡

 2. Marianne Jansegers

  Hallo Ann en Manu, het ziet er allemaal heerlijk uit! Zo fijn dat we mogen meegenieten met jullie! Dank je wel!
  Mijn top 5:
  1. Harmonica spelen
  2. Zingen en musical gaan volgen
  3. Creatieve expressie: tekenen, schilderen, handwerk
  4. Genieten van de bergen
  5. Werken aan zelfontplooiing

  Knuf x

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.