Movimento dell'Mondo

We zijn weer thuis

Pavilion Shoppingmall

Ik kijk rechts en links op zoek naar een gaatje tussen de voorbijrazende auto’s. Aarzelend zet ik een eerste voet op de weg en dan gebeurt het onmogelijke. De auto’s stoppen! Manu en ik kijken elkaar verbaasd aan en barsten in lachen uit. We flaneren op ons dooie gemak naar de overkant. We zijn weer thuis.

Tenminste, het voelt zoals thuis. Een paar dagen geleden zijn we in Maleisië geland. Het is gek, maar pas sinds we hier zijn besef ik hoever ik het laatste jaar buiten mijn comfortzone heb geleefd. Blijkbaar heb ik heel vaak op de toppen van mijn tenen gelopen. Ik ben vele uitdagingen aangegaan met wisselend succes. Echt alles was anders dan thuis.
In Maleisië krijg ik weer ademruimte. Alles voelt bekend en gaat een pak makkelijker dan in de vorige landen:

 1. Het openbaar vervoer
  In de luchthaven brengen wegwijzers ons snel bij de exprestrein richting Kualu Lumpur. We hoeven niet te zoeken, niets te vragen, geen taxichauffeurs te ontwijken en worden niet van het kastje naar de muur gestuurd. We swipen onze creditcard door de automaat en betalen dezelfde prijs als iedereen.
 2. De airconditioning
  In India heb ik ondanks dekentjes en mutsen vaak kou geleden op de nachttrein. In Nepal hing ik uit het raam snakkend naar zuurstof tussen de bezwete passagiers. In Maleisië heeft elke bus en metro airco, alsook de shoppingcentra, guesthouses en couchsurfers bij wie we te gast zijn.
 3. De grandeur
  Alles is hier groots. De huizen, de straten, de winkels, kerstbomen en foodcourts,… Ik geniet vooral van de royale en comfortabele zitplaatsen op de bus en trein, hoewel ik het al gewend was dat Manu op mijn schoot gepropt zat.
 4. De beleefdheid
  Ik werd een jaar lang onder de voet gelopen telkens ik uit de bus stapte. Het is een aangename verrassing als de mensen netjes wachten met opstappen tot iedereen is afgestapt. Als een man ons uitzonderlijk de pas afsnijdt, kijkt hij achterom en prevelt oprecht: “Sorry, I’m so sorry”.
 5. De mensen
  Als mensen mij aanspreken wacht ik afstandelijk af tot de aap uit de mouw komt. Maar niemand wilt mij iets verkopen,… Integendeel, na een gesprek met Kamal bij een eetkraam blijken onze hamburgers al betaald. Hij is verheugd dat toeristen komen eten in zijn niet zo toeristische wijk en trakteert graag.
 6. De kleding
  Ik kan hier shortjes dragen zonder nagestaard te worden. Nu ben ik zelfs degene die vrouwen nagestaard met wel heel korte hotpants.
 7. Het warme water
  Ondanks de hoge temperaturen geniet ik elke dag van een warme douche. Het warme water is altijd beschikbaar zodat Manu na mijn lange douchebeurt geen kou hoeft te lijden.
 8. De vuilkar
  Er rijden hier vuilkarren. De straten zijn spic en span, er ligt minder vuil op straat dan in België.
 9. De shoppingmalls
  Thuis had ik een hekel aan shoppen. Hier kijk ik mijn ogen uit in de vele megamalls die mij alles bieden wat ik een jaar heb gemist.
 10. Het eten
  Maleisië kreeg van Lonely Planet in 2014 het label: “Best food destination in the world.” Mijn buik kan dit volmondig beamen.

Maleisië is een oosters paradijs gehuld in een Westers kleedje. Of is het een westerse oase met oosterse tinten? Ik heb het hier in elk geval naar mijn zin.

 • Welcome in Malaysia
 • Grootse parken en skyscrapers in Kuala Lumpur
 • Grootste moskee van Maleisië
 • Het openbaar vervoer
 • WIFI op de trein
 • Straat in KL
 • Park in Penang
 • Pavilion Shoppingmall
 • Shoppen in een short met kerst
 • Shoppen bij de H&M
 • Overvloed aan Dim Sum
 • Zonder woorden
 • Varkensvlees in een moslimland
 • De supermarkt
 • Belgische chocolade in de supermarkt
 • Na een jaar weer sushi
 • Hapjes in een foodcourt

2 gedachtes aan “We zijn weer thuis

 1. Hilde Van Ingelghem

  Geniet maar van al die luxe ! Ik had zelf dat gevoel in Abu Dhabi en dat na amper 10 dagen Nepal .Wat moet dat dan zalig zijn zo na een jaar eindelijk eens een proper bed/kamer. Zijn wij verwend? Ikke wel…Met Kerst gunnen we ons zelf en de andere best eens wat meer. Ik wens jullie dan ook nog veel lekker eten daar, lange douches, een (h)eerlijke rit en nog veel meer. Prettig kerst en een gelukkig nieuwjaar !! Hilde & Gunter xxx

  1. Ann Auteur van bericht

   Hey Hilde,

   Op deze huidige moment ben ik zeker verwend. Ik ben aan het house en catsitten in Kuala Lumpur. Het huis telt 6 badkamers, heeft een privezwembad en de meid komt 3x per week… En wij genieten daar enorm van : )
   Prettige Feestdagen!!!
   Dikke knuffel,
   Ann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *