Movimento dell'Mondo

Open en Bloot final part

Uitwaaien in de Kalmthoutse Heide

Door mijn operatie, de vele repetities voor Truth or Dare en het indienen van subsidiedossiers voor Muzische Workshops raakt artikels schrijven voor onze blog een beetje op de achtergrond. Gelukkig vinden we af en toe de tijd om met sommigen van jullie onze avonturen face to face te bespreken.

Ik heb jullie nog een laatste artikel beloofd in de Open en Bloot serie.
Na 2 maanden in België wonen, heb ik een beter zicht op onze kosten hier. In dit artikel vergelijk ik de kosten in België met de kosten tijdens onze reizen.

Wij horen vaak dat reizen ontzettend duur is. Geld (of het gemis daaraan) houdt velen tegen om te reizen. Ik durf echter, nog voor ik de rekensom maak, beweren dat reizen goedkoper is dan leven in België. Uiteraard is het moeilijker om geld te verdienen vanuit het buitenland. Maar ook daar valt een mouw aan te passen, zoals duizenden ‘digital nomads’ samen met ons bewijzen.

Een overzicht van onze uitgaven in België:

Accommodatie : € 700 per maand

Voor deze vergelijking neem ik een gemiddelde van 700 euro huur per maand. Nu zijn we met ons gat in de boter gevallen. We hebben een geweldige deal kunnen sluiten voor een geweldig appartement in het centrum van Antwerpen, maar deze deal is eerder uitzonderlijk. In het buitenland varieert accommodatie van belachelijk goedkoop in India naar ‘rib uit mijn lijf’ duur in Venetië.

Electriciteit, Water, en Gas : € 160 per maand

Deze kosten zitten in het buitenland altijd bij de prijs van de accommodatie inbegrepen, dus op reis hoef je je nooit zorgen te maken over een eventuele jaarafrekening.

Brandverzekering : € 50 per maand

Als je aan het reizen bent hoef je wederom met deze kost geen rekening te houden.

Ziekteverzekering  : € 19 per maand

Zowel op reis als in België blijft deze doorlopen.

Reisverzekering : € 0 per maand

Wij hebben geen extra reisverzekering. Voor onze reis hebben wij deze optie grondig onderzocht. Voor ziekte en ongevallen zijn we wereldwijd gedekt via de mutualiteit. Het financieel risico bij ‘buitengewone’ omstandigheden zoals diefstal of verloren bagage besluiten we zelf te dragen. Daardoor besparen we minstens € 700 per jaar. Na 3 jaar reizen zijn we nog in geen enkele situatie terecht gekomen waarvoor we beroep op een reisverzekering hadden kunnen doen. Nu hebben we een theoretisch ‘potje’ van € 2.100 voor onvoorziene omstandigheden.

Hospitalisatieverzekering : € 0 per maand

Wij hebben geen hospitalisatieverzekering.

Pensioensparen : € 0 per maand

Zoals reeds aangegeven in het 1e “Open en Bloot” artikel, leven we vooral in het hier en nu. Wij doen tot nu toe niet aan pensioensparen.

Televisie en Internet : € 70 per maand

Op reis is goed werkend internet vinden een grote uitdaging. Meestal kopen we mobiele data om onze zaak draaiende te houden. Op reis is de financiële kost voor internet en televisie veel lager, maar we betalen in tijd en energie.

Telefoon : € 15 per maand per persoon

Onze telecomoperator is heel flexibel, we kunnen makkelijk switchen tussen een abonnement en bellen volgens verbruik. In het buitenland kiezen we de laatste optie zodat we ons telefoonnummer kunnen behouden.Vaak kopen we ook een lokale simkaart. Die kost in het buitenland een fractie vergeleken met België.

Transport : € 160 per persoon per maand

Een gemiddelde kost berekenen voor transport in België is niet evident. Er zijn zoveel manieren om te reizen. Voor onze wereldreis betaalde Manu elke maand € 700 voor zijn geleasde BMW. Hoe geweldig deze auto ook op de baan lag, dat geld heb ik er nu niet meer voor over. Nu bewegen we ons van A naar B met de Velo, de bus, de trein en af en toe lenen we de auto van mijn papa. Voor deze vergelijking neem ik het gemiddelde van deze uitgaven.

Allerlei : € 200 per maand

Deze kostenpost omvat kleding, schoenen, shampoo en badproducten., bureau artikelen, kuis- en onderhoudsproducten, naar de kapper gaan, dokter en medicatie, cadeaus, …
Deze kost ligt in België hoger dan op reis. Hier kopen we toch vaker nieuwe kleding, hebben we meer kuisproducten nodig en gaan we vaker naar de dokter voor ‘algemeen onderhoud’.

Activiteiten : € 40 per maand

Deze kost ligt in België veel lager dan in het buitenland. Om de betreurenswaardige reden dat we hier veel minder ‘activiteiten’ ondernemen. We zijn meer gefocust op ons werk, waardoor we minder uitstappen maken. We zijn al een keertje naar Maastricht en de Kalmthoutse Heide geweest. Ook naar het theater gaan blijft 1 van onze favoriete activiteiten. Dit is uiteraard niet vergelijkbaar met de Taj Mahal bezoeken of snorkelen in The Great Barrier Reef.

Eten en Drinken : € 700 per maand

Hierin zitten zowel de kosten voor boodschappen als restaurantbezoeken. Op restaurant of café gaan is veel duurder geworden dan in 2014. Jammer genoeg is de kwaliteit niet recht evenredig gestegen. Vroeger gingen wij 2 tot 3 keer in de week op restaurant, dat proberen we nu te beperken, wegens een te grote aanslag op ons budget.

Een gemiddelde van € 2.277 per maand.
Een totale jaarkost van € 27.324 per jaar in België.

Dit is een ruwe schatting voor een koppel zonder kinderen. Als je een auto hebt stijgen de kosten (onderhoud, wegenbelasting, …). Als je een hypotheek hebt, moet je rekening houden met onroerende voorheffing en onderhoud van het huis. Zo zijn er vele variabelen.

Op reis besteden we een gemiddelde van 20.844 euro per jaar.
In ons geval is reizen financieel voordeliger dan in België wonen. We geven ongeveer 7.000 euro minder uit per jaar, terwijl we onszelf geweldige ervaringen gunnen.

Conclusie: wij gaan er weer vandoor!

Geen paniek! We vertrekken pas 27 juni. Deze keer richting Brazilië en Zuid Amerika.
Voor ons vertrek hopen we meer vrienden nog eens face to face te kunnen zien.

 • Thuiskomen in Antwerpen
 • Onze nieuwe thuis
 • Genieten van mijn bokes na de operatie
 • Fotoshoot voor de flyer van Truth or Dare
 • Repeteren is leuk
 • Samen met onze stagiaire werken voor Muzische Workshops
 • Yoga geven voor Muzische Workshops
 • Op stap naar het MAS
 • Dinner in Satay Antwerpen
 • Vrijthof in Maastricht
 • Dagje uit naar Maastricht
 • Uitwaaien in de Kalmthoutse Heide

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.